Az első magyar hőlégballon-történeti gyűjtemény

Jogszabályi okokból hivatalosan nem nevezhetjük múzeumnak, csupán gyűjteménynek, de mindenki az első magyar hőlégballon-történeti múzeumként tartja számon.

A múzeum és az alapítvány ötlete együtt született. Kuratóriumi elnöknek azért választottuk Stieber Józsefet, mert korban fiatalabb volt az alapítóknál, aktív hőlégballon-pilóta és klubtulajdonos, és már hosszú idő óta gyűjtött magyar hőlégballonos relikviákat. Az alapgyűjtemény tehát adott volt. A múzeum megnyitásáig folyamatosan érkeztek további kisebb-nagyobb gyűjtemények. Az Őcsényi Önkormányzattal 10 évre kötöttünk bérleti szerződést az irányító toronyra mint kiállítótérre, valamint egy irodának és dokumentumtárnak alkalmas irodára. Az előkészületek egy évig tartottak. A vitrineket pályázati forrásból vásároltuk meg, a többi felszerelést nagyrészt Stieber kollégánk saját hozzájárulásából fedeztük. Az alapgyűjtemények mellett az első kiállításunk része volt egy fotókiállítás, amelyet a begyűjtött fényképanyagból Punka György szerkesztett. A fotókiállításnak a toronyba vezető lépcsőház fala adott helyet.

Nagy érdeklődés övezte az első magyar hőlégballon-történeti gyűjtemény megnyitását. A fotókiállítás címe “Szabadon szállni” volt.

Az eseményről készült videó-összeállítások már megtalálhatók a Pannónia ’76 csoport Facebook-oldalán.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s